Dit is de veelgestelde vragen pagina.
Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Hiervan hebben we de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat uw vraag er ook tussen.
De reden dat er zoveel verschillende brandblussers en ander typen blusmiddelen zijn (denk aan bijv. brandslanghaspels en blusdekens, etc.) zit hem in de zeer uiteenlopende oorzaken van brand. Iedere oorzaak/type brand wordt daarom gekwalificeerd en aangeduid met een brandklasse. Vandaar dat iedere brandklasse dus ook zijn eigen bestrijdingsvorm heeft (LET OP: blussers die uitstekend werken bij een bepaald type brand kunnen letterlijk levensgevaarlijk zijn bij andere type branden). Voor handmatige blussers kent men hoofdzakelijk 4 typen brandblussers. Deze typen brandblussers zijn:
- Schuimblussers
- Poederblusser
- Koolzuursneeuw blusser (oftewel CO2 blusser)
- Vetblusser (oftewel wet chemical)
Zoals eerder vermeld kennen we daarnaast natuurlijk ook nog de brandslanghaspel en het blusdeken.
Kunnen we volstaan met één type brandblusser? In principe zou deze vraag met JA beantwoord kunnen worden. Echter hebben we het hier over “de poederblusser”. Een poederblusser blust d.m.v. negatieve catalysatie. Dit houdt in dat het “zout” (het zout van een ABC blusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat) wat er in zit drie hele vervelende bijwerkingen heeft:
Het geeft ongelooflijk veel nevenschade;
Het ontneemt het zicht (waardoor je niets meer ziet en het vluchten dus eventueel bemoeilijkt).
Poederblusser of sproei-schuimblusser
Om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken is (vooral bij bedrijven) poeder alleen toegestaan wanneer de andere blusmiddelen onvoldoende bluscapaciteit hebben.
In de meeste gevallen ontstaan beginnende branden vaak als gevolg van een vlamvattende vaste stof (papier, plastic, etc.). In zo’n geval is een schuimblusser het meest ideale blusmiddel. Een schuimblusser blust in geval van een kleine, beginnende brand uitstekend en is dan ook de juiste keuze (ook met het oog op nevenschade, het veroorzaakt namelijk weinig tot geen nevenschade en ontneemt het zicht ook niet tijdens en na het blussen.
Mocht u vragen hebben over het type blusmiddel voor uw specifieke omstandigheden en omgeving, dan horen wij dit uiteraard graag van u.
U kunt ons telefonisch bereiken via 0412-610601 of via email: info@uro-flame.nl
Het antwoord op de vraag “hoe hoog moet een brandblusser hangen?” hangt dus af van wat voor type brandblusser het is. Om te beginnen met schuimblussers en poederblussers: In Nederland is in de NEN4001-norm vastgelegd hoe hoog deze moeten hangen. In ons land moeten brandblussers in bedrijven en openbare gebouwen op maximaal 1 meter hoogte hangen. Deze hoogte wordt gerekend vanaf de bovenkant van de blusser tot aan de grond.
Voor sommigen lijkt dit misschien wat laag. Vergeet echter niet dat iedereen de brandblusser veilig uit de houder moet kunnen halen. Voor langere personen is het goed te doen om een brandblusser vanaf een wat lagere plek te pakken. Voor kortere personen is het lastig of onmogelijk om de brandblusser veilig vanaf een te hoge plek te pakken. Vandaar dat er gekozen is voor een hoogte van 1 meter gerekend vanaf de bovenkant van het vaste gedeelte van de blusser. Voor blussers met maximaal 4 kilo poeder of 3 liter schuim geldt overigens een hoogte van maximaal 1,5 meter, vanwege het lagere gewicht.
In Nederland is in de NEN4001-norm vastgelegd hoe hoog de brandblusser moet hangen. In ons land moeten brandblussers in bedrijven en openbare gebouwen op maximaal 1 meter hoogte hangen. Deze hoogte wordt gerekend vanaf de bovenkant van de blusser tot aan de grond.
Bevestig de beugel op 80cm vanaf de vloer, omdat de ophanging bij het messing ventiel zit onder de handgreep.
NEN-EN 2 verdeelt de verschillende typen branden in vijf brandklassen (A-F), afhankelijk van het type brandbare stof. De verschillende brandklassen zijn: Brandklasse A, Brandklasse B, Brandklasse C, Brandklasse D, Brandklasse E, Brandklasse F (dit zijn er 6 omdat brandklasse E (elektriciteit) vanwege specifieke aspecten van dit type vuur eigenlijk apart behandeld dient te worden ook al is het in principe een brandklasse A-B brand).
Dus wanneer we de verschillende brandklasse op een rijtje zetten ziet de lijst er als volgt uit:
Brandklasse Brandbare stof
A: Branden van vaste stoffen van doorgaans organische oorsprong welke in het algemeen onder gloedvorming verbranden
B: Branden van vloeibare of vloeibaar wordende stoffen
C: Branden van gassen
D: Branden van metalen
E: Branden van elektrische apparatuur of bedrading die ontstaan is als gevolg van bijv. kortsluiting maar ook als onderdeel van een grotere brand.
F: Branden van door oververhitting tot zelfontbranding gekomen olie of vet in frituurapparaten.
Brandklassen zijn een groep van gelijksoortige branden die onderverdeeld zijn op basis van de brandende stoffen.
Dit is in het bijzonder van belang voor de bestrijding van een brand met een brandblusser omdat de keuze van een verkeerd type brandblusser in sommige gevallen desastreuze gevolgen kan hebben. Het type brandblusser en voor welke brandklasse een blusser geschikt is wordt aangeduid door middel van een pictogram EN de desbetreffende letter op de brandblusser.
Welke brandbare stoffen/materialen horen bij welke brandklasse?
Klasse A geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van vaste stoffen, zoals hout, papier, vele soorten plastic, rubber, en textiel, etc...
Klasse B geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen, zoals olie, benzine, vetten, etc...LET OP! brandende vloeistoffen als keukenolie of vet vallen niet onder deze categorie (hiervoor is een speciale brandklasse (brandklasse F) en zijn er speciale blussers voor deze brandklasse op de markt (het is levensgevaarlijk om een verkeerd type blusser voor het blussen van een brandklasse F brand te gebruiken).
Klasse C geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van gassen, zoals butaan, propaan en aardgas. (LET OP! Indien mogelijk draai altijd eerst de gastoevoer dicht (of meteen na het blussen) omdat door de hitte een grote kans op herontbranding en zelfs ontploffing bestaat).
Klasse D geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van brandbare metalen, zoals aluminium, kalium, lithium, magnesium, natrium, zirkonium, etc...
Klasse E geeft elektrische branden aan, maar dit zijn in principe eigenlijk klasse A/B branden. Niet blussen met water of schuim (bepaalde type schuimblussers kunnen wel gebruikt worden tot op 1 meter afstand). Indien mogelijk: uitschakelen elektriciteit. Dit type brand wordt vaak met CO2, poeder of NOVEC1230 geblust.
Klasse F geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van zeer hete oliën en vetten, bijvoorbeeld frituurpannen en frituurovens.
Een brandblusser mag alleen gebruikt worden bij een noodsituatie en moet worden verzegeld om misbruik te voorkomen. Een belangrijke eis bij het verzegelen van brandblussers is het gebruik van verzegelingen met een lage breeksterkte. De verzegeling dient namelijk in noodsituaties eenvoudig te breken te zijn.
Onze verzegeling voor brandblussers heeft een trekkracht van 4.8kg. waardoor deze verzegeling zeer gemakkelijk met de hand te verbreken is.
In de afbeelding hieronder ziet u welke verzegeling geschikt is voor brandblussers:
F-500 is een innovatief inzetbaar blusmiddel toevoeging met zeer bijzondere eigenschappen. Deze eigenschappen maken het mogelijk om F-500 in te zetten voor het blussen van lithium-ion batterijen.
ISO 9001 gecertificeerd en garandeert voor F-500 een houdbaarheidstermijn van 15 jaar. (als concentraat). F-500 is een snel en volledig biologisch afbreekbaar product.
F-500 EA is gebaseerd op de principes van koeling en een veilig effect door inkapseling in micellen. F-500 EA heeft een uitstekend hechtings- en penetratiegedrag van de radicale kettingreactie in geval van vlambranden.
· Weinig risico's voor de gebruiker
· Reduceert beschadiging van eigendommen
· Brand kan sneller geblust worden
· Reduceert de kans op her ontbranding
· Reduceert hitte inwerking
· Onderbreekt het verbrandingsproces en reductie van oppervlaktespanning
· Verhoogt de oppervlakteafdekking en dringt diep in de poriën van klasse A materiaal in
· Er hoeft geen speciale reiniging of onderhoud te worden toegepast na gebruik F-500
· Beperkt de capaciteit van brandbare stoffen om op water te drijven (koolstof, zaagpoeder, metaalpoeder, etc.) betere zichtbaarheid
De beste plek voor een brandblussers in een bus, vrachtwagen in je camper of caravan te monteren is bij de deur en dan wel zo dat je de blusser veilig van buitenaf kunt pakken. Wanneer er brand uitbreekt zorg je er eerst voor dat je jezelf (en anderen) in veiligheid brengt en dat is buiten.
Brandblussers met CO2 als blusstof mogen volgens de NEN 4001 niet worden gebruikt als basisblusmiddel voor gebouwen. Wel zijn de CO2 brandblussers uitstekend geschikt als aanvullend blusmiddel. of voor de brandbeveiliging van brandrisico's zoals server ruimtes of bij laswerkzaamheden in de werkplaats.
Vetbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia's, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een vetbrand zelf vlam vatten. In andere gevallen kan het vet na het blussen weer tot ontbranding komen.
Gebruik daarom nooit een blusdeken voor vetbranden.
Een vlam in de pan
Het is een veel voorkomende oorzaak van brand in huis, brand in de keuken komt meestal door een vlam in de pan. De olie, vet of de boter heter kan worden dan 350°C. Dit komt dan meestal doordat er niet goed word opgelet tijdens het koken.
Hoe blus je een vlam in de pan?
Wanneer er een vlam in de pan komt dien je meteen het gasfornuis of kookplaat uit te schakelen. Probeer de vlam te doven door voorzichtig de deksel op de pan te leggen. Dat is de beste manier om de vlam te doven, doordat er geen zuurstof meer bij de vlam kan met de deksel erop. Om een vlam in de pan te blussen gebruik je NOOIT water. Het water zal direct gaan koken. Door de stoom die dan vrijkomt in de olie ontstaat er een stoomwolk die gevuld is met kleine deeltjes olie die extreem brandbaar zijn waardoor een enorme steekvlam zal ontstaan.
Hoe blus je een vetbrand?
Gebruik geen blusdeken bij een vetbrand. Blusdekens zijn niet geschikt voor het blussen van vetbranden of oliebranden. Een vetblusser is perfect voor het blussen van vetbranden. Met een vetblusser kun je een afdekkende schuimlaag over het vuur leggen. Hierdoor dooft de vlam binnen korte tijd. Er kan namelijk geen zuurstof meer bij. Verder wordt het vet ook gekoeld waardoor het niet opnieuw vlam kan vatten.
Hoe voorkom je een vlam in de pan?
In de meeste gevallen speelt de afzuigkap een grote rol bij keukenbranden. In de afzuigkap zit in veel gevallen vet en brandbare stoffen. Hierdoor zo’n keukenbrand snel om zich heen grijpen. Voordat je het in de gaten hebt, staat je hele huis in brand. Krijg je thuis dus een vlam in de pan is het noodzakelijk dat je de afzuigkap snel uitschakelt.
Ook is het altijd goed om een rookmelder in de keuken te hangen. De rookmelder moet natuurlijk wel op een strategische plek gehangen worden zodat je geen vals alarm krijgt. Hang de rookmelder dus niet boven het fornuis. Zorg er ook voor dat je geen keukenrol, theedoeken en handdoeken in de buurt van het gasfornuis plaatst. Als laatste tip: controleer gasslangen en gasleidingen met regelmaat op slijtage of andere afwijkingen. Vervang ze dan ook tijdig.
Het antwoord is onbeperkt. Maar, hoe vaak moet deze gekeurd worden?
Volgens de NEN-EN 671-3 moeten om de 5 jaar de slangen beproefd worden op de maximale werkdruk (10-16 bar). Dit is afhankelijk van de productienorm.
Dus: "Hoe lang gaat een haspel mee?", zou wellicht een betere vraag zijn.
Tenslotte is het hier een kwestie van hoe beter de kwaliteit van het binnenwerk, des te langer u gebruik kunt/mag maken van uw investering. Heeft u ook 10 jaar garantie op de haspelkern? Zoals dat bij de Uro-Flame brandslanghaspels het geval is.
Gezien het feit dat om de 5 jaar de slangen beproefd moeten worden is de slang zelf ook een belangrijk onderdeel van de haspel waar kwaliteit extra zwaar telt. Is uw brandslanghaspel bijvoorbeeld ook voorzien van een vormvaste anti-knik slang met operationele temperatuurgrenzen van -30°C tot +60°C? Om zeker te zijn van een goede specificatie brandslang zou u zelf de opgedrukte tekst op de slang kunnen checken. De code “URO EN 694:2001 A 2 19 1,2 xQ20” geeft u de zekerheid dat het om het juiste type brandslang gaat en dat deze de CE markering mag dragen en dat uw brandslang KIWA NEN EN 671-1 gecertificeerd is.
Het hanteren van de juiste hoogte voor het ophangen van een brandslanghaspel is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste hoogte voor een schuim- of poederblusser. De haspel moet namelijk worden afgerold. Te hoog en dit wordt moeilijk, te laag en je loopt het risico dan de slang de grond raakt. De ideale hoogte voor het ophangen van een brandslanghaspel is 1,25 meter boven de grond, gerekend vanaf het hart van de haspel.
In het stilstaande water in de slang kan bij bepaalde temperaturen de legionellabacterie voorkomen. Om besmetting van legionella tegen te gaan, zijn daarom de hoofdkranen van de brandslanghaspels verzegeld.
De verzegeling met een dunne staart, speciaal ontwikkeld voor het verzegelen van brandhaspels of EHBO koffers en/of trommels.
In de afbeelding hieronder ziet u welke verzegeling geschikt is voor brandblussers:
Jaarlijks onderhouden van blusmiddelen is niet vrijblijvend. De Arbowet en de Wet Milieubeheer stellen dat brandslanghaspels moeten voldoen aan de richtlijnen uit de norm NEN EN 671-3. Ook verzekeringsmaatschappijen en overheidsdiensten eisen jaarlijks onderhoud van brandslanghaspels volgens deze norm. Als u niet voldoet aan deze norm kan dit niet alleen leiden tot onveilige situaties, maar ook tot hoge boetes of zelfs de sluiting van uw bedrijf.
Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een REOB gecertificeerd bedrijf en kan pas plaats vinden na de installatie van de brandslanghaspel of haspelwagen.
Een brandslanghaspel kan enkel branden blussen op basis van brandklasse A (vaste stoffen). Brandblussers daarentegen kunnen ingezet worden op verschillende branden gaande van vloeistoffen, elektriciteit tot vetbranden.
Ja dat mag. De afsluiter moet wel altijd binnen handbereik van de brandslanghaspel geplaatst worden.
De nokafstand, ook wel 'Lug Distance' of ' Knaggen-Abstand (KA)', kan worden gemeten door met een schuifmaat tussen de nokken van de koppeling te meten. Nokafstanden kunnen zijn: 31 mm, 44 mm, 51 mm, 66 mm, 81 mm, 89 mm, 105 mm, 115 mm, 133 mm, 148 mm, 160 mm, 188 mm, 220 mm.
Met nokafstand wordt bedoeld de afstand tussen de binnenkanten van de tegenover elkaar liggende nokken.
Iedere vijf jaar moet de droge blusleiding afgeperst worden volgens de NEN 1594. Wanneer de controle is uitgevoerd, volgt de proef met een druk van 24 BAR. Na tien minuten wordt de behouden druk genoteerd en de leiding geleegd via de voedingsaansluiting op de begane grond.
Een droge blusleiding is verplicht voor gebouwen waarbij de hoogste vloer van een verblijfsgebied boven de 20 meter hoogte ligt (art. 6.29 Bouwbesluit 2012). Voor gebouwen lager dan 20m kan een droge blusleiding ook verplicht zijn, indien de brandweer het pand niet rondom kan bereiken.
- Gebouwen waarvan de hoogste verdiepingsvloer 20 meter boven het maaiveld ligt.
- Een zeer uitgestrekt gebouw.
- Een gebouw dat door brandweervoertuigen moeilijk rondom te bereiken is.
- Als er binnen de directe nabijheid (+/-40 meter) zich geen brandkraan bevind.
Ja, Een pictogram is wettelijk verplicht.
Pictogrammen zijn wettelijk verplicht in een bedrijf. Zij worden gebruikt om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Pictogrammen geven informatie en instructie. De afbeeldingen worden door iedereen snel herkend.
Rood - Brandbestrijdingsmiddelen
Rood - Verbodsborden
Blauw - Gebodsborden
Geel - Waarschuwingsborden
Groen - Vluchtrouteborden
Groen - Veiligheidsuitrusting en reddingsmiddelen
Vanaf augustus 2019 is de nieuwste versie ISO 7010:2019 van kracht. ISO 7010 is een technische norm van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie voor grafische gevarensymbolen op gevaren- en veiligheidsborden, inclusief die voor nooduitgangen. Het gebruikt kleuren en principes die zijn uiteengezet en is bedoeld om "veiligheidsinformatie te bieden die zo min mogelijk afhankelijk is van het gebruik van woorden om begrip te bereiken".
Het formaat van een pictogram is afhankelijk van de leesafstand. Om ervoor te zorgen dat de afmeting van een pictogram zo conform mogelijk de Europese Richtlijn is, kan onderstaande afbeelding als richtlijn gebruikt worden. In geval van slecht of onvoldoende natuurlijke lichtbronnen, moeten fotoluminescerende borden gebruikt worden (vooral voor vluchtwegaanduiding en nooduitgangen).
In artikel 6.33 bouwbesluit aanduiding blusmiddelen wordt het als volgt omschreven:
Een voorziening voor het bestrijden van brand als bedoeld in de artikelen 6.28 (Brandslanghaspels) en 6.31 (Blustoestellen) zijn duidelijk zichtbaar opgehangen of gemarkeerd met een pictogram zoals vermeld in NEN 3011.
Zonnepanelen kunnen niet worden uitgeschakeld als ze worden blootgesteld aan licht. Dit betekend dat de panelen altijd onder spanning staan en tijdens een noodsituatie mogelijk elektrocutie kunnen veroorzaken. De enige betrouwbare manier om de panelen veilig te maken is het gebruik van PVSTOP.
De DC gevarenzone verwijst naar het risico dat zonnepanelen met zich meebrengen. Zonnepanelen kunnen niet worden uitgeschakeld als ze worden blootgesteld aan licht. Bij kortsluiting, brand of overstroming blijven de zonnepanelen potentieel dodelijke hoeveelheid gelijkstroom genereren. PVSTOP is de enige veilige manier om panelen bij de bron (de zonnepanelen zelf) uit te schakelen.
PVSTOP is geschikt voor Elektrotechnici, brandweer, reddingsdiensten, eerstehulpverleners, zonnepaneel eigenaren en zonnepaneelbeheerders. Na het gebruik van PVSTOP kunnen reddingsdiensten veilig hun werk doen.
PVSTOP is een eenvoudige oplossing voor een gecompliceerd en technisch probleem. PVSTOP is een vloeibaar deken dat het licht blokkeert zodat de zonnepanelen van licht worden geïsoleerd. Hierdoor is het zonnepaneelsysteem elektrisch veilig.
Nee, om de DC-uitvoer terug te brengen tot een veilig niveau hoeft slechts 40% van een paneel bedekt te zijn. Wij raden u echter wel aan om 100% van alle panelen af te dekken om de veiligheid te maximaliseren.
PVSTOP schakelt in slechts een paar seconden uw zonnepanelen uit. Bij een bedekking van 40% per zonnepaneel is het systeem elektrisch al veilig.
Ja, PVSTOP is een brandvertragende oplossing en is niet brandbaar.
Ja, PVSTOP werkt in alle weersomstandigheden
Ja, PVSTOP werkt op dezelfde manier als hoe een brandblusser werkt. Met PVSTOP kunt u een afstand bereiken tot wel 10 meter.
Bij een omgevingstemperatuur van 25°C is PVSTOP in 4-5 minuten kleverig droog. In warmere omstandigheden droogt het sneller en In koelere omstandigheden droogt het langzamer... Het vloeibare deken droogt 's nachts volledig op en kan de volgende dag worden verwijderd. Houd er rekening mee dat de coating niet droog hoeft te zijn om het zonnepaneelsysteem te isoleren van licht.
Uro-Flame assembleert zelf de brandslanghaspels, industriële slanghaspels en de oerdegelijke duo-haspelwagens. Ook de combinatie brandslanghaspel en haspelkast is een echte USP van Uro-Flame.
Wanneer u constateert dat het product dat u besteld heeft beschadigd is of defect, dan kunt u dit product aan ons retourneren. Als u constateert dat u een defect product toegezonden heeft gekregen adviseren wij u om dit direct aan ons te melden. Wanneer u een product bij ons koopt, heeft u te allen tijde, mits u het product normaal gebruikt, recht heeft op een goed product. Mocht een product niet aan uw verwachtingen voldoen, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. Wij kijken dan samen naar een juist vervangend product. Bij een garantie of defect kunt u het product kosteloos retourneren. Verpakt u te allen tijde uw product zeer goed en degelijk om beschadigingen te voorkomen.
Wij verzoeken u het aankoopbewijs te bewaren en deze bij een retour-/garantie claim met het product mee te sturen. Om het geheel te bespoedigen vragen wij u bovenstaande retourprocedure te volgen.
Transportschade
Wij adviseren om een beschadigd pakket niet in ontvangst te nemen van de vervoerder. Blijkt na ontvangst het artikel toch beschadigd te zijn, dan verzoeken wij u dit binnen 24 uur te melden via e-mailadres info@uro-flame.nl, svp met foto van het beschadigde artikel zodat we het snel kunnen beoordelen en het probleem zo snel mogelijk voor u oplossen. Zonder melding kunnen wij het product niet omruilen.
Om inzage te krijgen in de prijzen is het nodig om een account aan te vragen. Wij verstrekken alleen accounts aan branche gerelateerde bedrijven. Als u in aanmerking komt voor een account maken wij die voor u aan.
Vraag een account aan.
Wij zijn telefonisch bereikbaar
via 0412-610601
Ontvang als eerste het laatste nieuws via onze nieuwsbrief.
Noorderbaan 4
5388 RB Nistelrode
Nederland
0412-610601
info@uro-flame.nl
0412-610424